Kulerskorna i Orsa


Musiken på fäboden var ofta knuten till arbetet. Lockropen fungerade som kommunikation mellan människor och djur och också mellan fäbodarnas vallkullor. Rop och melodier blandades med melodislingor i höga lägen oftast utan text och med mycket inslag av improvisation. Olika lockrop användes till olika djur, och liknade ofta djurens läten. Även vallvisor, psalmer och trallar var vanligt att sjunga på fäboden. Instrument som förknippas med fäbodmusik är kohorn, näverlur och spilåpipa.

Fäboddrift har funnits i Norden sedan medeltiden och i Orsa finns några fäbodar kvar, bland annat Skräddar-Djurberga. I juni fördes djuren från den egna gården bort till fäboden för att beta i skogen. Detta gjordes eftersom man behövde växtligheten runt gården som vinterfoder. Det var kvinnorna som arbetade på fäboden. Både unga och äldre kvinnor från byn arbetade juni till september med vallning, mjölkning, smör- och osttillverkning, stickning av sockar och tillverkning av vispar. Arbetet som vallkulla var eftertraktat trots att det ofta var ensamt och slitsamt.

Föreningen Kulerskorna i Orsa har till ändamål att främja kulning och vallmusikens bevarande och utveckling.
Gruppen består av cirka tio kulerskor och en näverlurs- och kohornsblåsare. Den har funnits sen 2013 då Inger Kärnekull Jakobsson* tog initiativ till att bilda gruppen.

Image

 

Upplev livet på fäboden i ord och toner sommaren 2024

Konsert logen på Fredshammars herrgård, Orsa – onsdagen den 26 juni kl. 18.00. Inträde 100:–, kontant eller swish, barn gratis. Kaffeservering eller ta med eget fika

Konsert Östra Grunuberg, en levande fäbod i Orsa – söndagen den 7 juli kl. 15.00. Inträde 100:–, kontant eller swish, barn gratis. Kaffeservering i pausen. Medtag gärna egen stol. Inomhus i fäbodens storstuga vid regn. På fäboden finns frigående djur så ta inte med hunden.

Kulerskornas dag på Orsa Hembygdsgård – onsdagen den 10 juli kl. 11.00–15.00. Hembygdsföreningens ”öppet hus-dag”. Kaffeservering.

Konsert Ärteråsen, en levande fäbod i Furudal – tisdagen den 16 juli kl. 14.00. Inträde 100:–, kontant eller swish, barn gratis. Kaffeservering.

Fäboden Skräddar-Djurberga i Orsa – torsdagen den 1 augusti kl. 11.00–15.00. Olika programpunkter kl. 11–15. Kaffeservering.

 

Efter programmen finns möjlighet att prova på att kula.

Kontaktperson:  Lena Holmström, e-post: [email protected] eller tel: 073-094 25 32.



* Ett varmt och innerligt tack till vår grundare Inger Kärnekull Jakobsson, som under hösten 2019 avled. Vi är alla så tacksamma över att Inger startade Kulerskorna i Orsa och att vi får möjlighet att förvalta och fortsätta hennes verk.

Image

Inger Kärnekull Jakobsson i Enåberg 2013

 

Åter till startsidan

Förening:

Orsa-Skattunge Hembygdsförening

Skapad av: (2018-11-21 10:46:21) Kontakta föreningen
Ändrad av: Orsa-Skattunge Hembygdsförening (2024-06-20 09:40:59) Kontakta föreningen