Genuina boenden


Letar du efter mysiga och genuina boenden under semestern? Då bör du ta en titt på vad som erbjuds inom hembygdsrörelsen. Här finns boenden i kulturmiljöer utöver det vanliga. Förutom boende kan du uppleva museum och utställningar men också kaféer och matservering. Kontakta föreningen för att få reda på vad de erbjuder och hur du bokar. Vi börjar norröver och går söderut!

ImageTänk på att du hittar fler upplevelser på www.hembygd.se/upplevelser


Image

Bo i kulturreservatet Åsens by i Jönköpings län

Som gäst hos oss kliver ni rakt in i historien med ett småskaligt jordbruk och djur av gammalsvenska raser intill husknuten under sommarhalvåret. Husen är enkla med gammaldags charm och har under årens gång renoverats varsamt, gamla detaljer har bevarats och nymodigheter som el och vatten installerats. Husdjur är välkomna i alla stugor och byn är bilfri så här kan barnen springa fritt mellan husen.

Läs mer

www.hembygd.se/stiftelsen-kulturreservatet-sens-by/activities/32262


Image

Murjeks Hembygdsförening i Norrbottens län

I Murjek, 3 minuters gångväg från järnvägsstationen, hittar du en hembygdsgård med lunchservering, sommarcafé och souvenirförsäljning. Du kan också övernatta i vandrarhemmet som har rum 1 eller 2 sängar. Här finns också tillgång till wifi, bibliotek, kök och tvättmöjligheter.

Läs mer

www.hembygd.se/murjek/news/4750


Image

Offerdals hembygdsförening i Jämtland

I Offerdal i Jämtland har man konceptet ”Bo på Hembygdsgård". Här kan du övernatta på Offerdals hembygdsgård, cirka 50 kilometer från Östersund. Här kommer du nära både natur och historia på en plats vackert belägen i kyrkbyn Ede i Offerdal. På vintern har du nära till Almåsabacken som erbjuder utförsåkning men också fina längdspår.

Hitta hit: Det går bussar från Östersunds busstation till Offerdal Ede. 

Läs mer:

www.hembygd.se/offerdal/bo-pa-hembygdsgard


Image
Image

Mysiga boenden vid S:t Olavsleden i Medelpad

Strax utanför Sundsvall startar S:t Olavsleden, en populär pilgrimsled som startar i Selånger och sträcker sig ända till norska Trondheim. Efter cirka fyra mil kan du övernatta i Stöde (bilden till vänster). Från hembygdsgården har du en mäktig utsikt över byn, bergen och Stödesjön. Efter ytterligare fyra mil hamnar du i Borgsjö där hembygdsföreningen driver vandrarhem på den vackra hembygdsgården (bilden till höger).

Hitta hit:

Om du vandrar S:t Olavsleden från Selånger utanför Sundsvall kommer du så småningom till Stöde och efter ytterligare några mil till Borgsjö.

Läs mer:

www.hembygd.se/stode/activities/29281


Image

Haverö Bed and breakfast i Medelpad

Här får du övernatta i en vacker gammal byggnad från 1700-talet. Standarden är enkel och utsikten fantastisk. Du kan blicka ut över Ljungan och njuta av tystnaden som bara bryts av fågelsång. Frukost och sänglinne ingår.

Läs mer

www.hembygd.se/havero/cafe-och-bedbreakfast


Image

Berga gård i Värmland

Här erbjuder Lysviks Hembygdsförening ett fint boende på Berga gård. Här finns förutom vandrarhem också konferens- och bröllopsgård. Berga har 12 rum med 51 bäddar, samt ett välutrustat kök och rymligt sällskapsrum med teve. Boendet ligger nära sjö och skog. Här finns vandringsleder för naturälskare, där man enkelt kan övernatta i ett litet torp.

Läs mer:

www.hembygd.se/lysvik/berga-gard'


Image

Björnlunda hembygdsförening i Södermanland

Om du ska till Södermanland har du Björnlunda hembygdsförening som erbjuder boenden i två gamla loftbodar som faktiskt flyttats från helt andra platser i bygden. Björnlunda har Sveriges minsta vandrarhem – kan du tänka dig något mer småskaligt och genuint än det? Du kan också välja att bo i soldattorpet, en riktigt unik upplevelse!

I Björnlunda hembygdsförening finns 17 byggnader, de allra flesta från 1700-talet, och numera är det kanske mest det som lockar besökare till Björnlunda.  Vid hembygdsgården startar också cykelleden Eriksgata. Cykla i den dåtidas nyvalda kungens fotspår som skulle färdas genom flera landskap och erhålla trohetseden under Svearikets uppkomst under 1000- och 1100-talen.

Läs mer på föreningens hemsida. Där hittar du kontaktuppgifter om du har frågor eller vill boka!

Hitta hit: Det finns bussar som går regelbundet från Gnesta och Flen. 

Läs mer:
https://www.hembygd.se/bjornlunda/activities/40616

www.hembygd.se/bjornlunda


Image

Ödeshögs hembygdsförening i Östergötland

Ödeshögs vandrarhem ligger placerad i Ödeshögs hembygdsgård, omgärdad av gamla beteshagar, bergknallar och ekar. Här finns 17 gamla hus som är hitflyttade under årens lopp för att samla tradition och historia för framtidens generationer. Vandrarhemmets verksamhet är öppet under sommarsäsongen maj-september. Granliden, vandrarhemmets största fastighet, har tidigare varit huvudbyggnaden till en kronoskattegård med anor från 1700-talet. Här finns också massor att uppleva, bland annat skateboard- och boulebana, samt äventyrsplats för barn. Du har nära till flera vandringsleder och naturreservat. Det finns badmöjligheter i Vättern, fotbollsgolf, Tåkerns fågelstation och naturum, och inte minst, här finns prinsessan Estelles Sagostig.

Med bil svänger du av från E4:an till Ödeshög, eller ännu hellre från Turistvägen Omberg-Tåkern-Gränna. Med lokalbuss från järnvägsknuten Mjölby eller Tranås kommer du till Ödeshög inom 30 minuter. 

Hitta hit: Med bil svänger du av från E4:an till Ödeshög, eller ännu hellre från Turistvägen Omberg-Tåkern-Gränna. Med lokalbuss från järnvägsknuten Mjölby eller Tranås kommer du till Ödeshög inom 30 minuter. 

Läs mer:

www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-odeshogs-vandrarhem/


Image

Kinna Hembygdsförening i Västergötland

I Kinna kan du ta in på föreningens vandrarhem i en gammaldags miljö full av charm. Här finns 8 rum och 25 bäddar, varav 1 rum med 8 bäddar. Vandrarhemmet är öppet hela året. Du kan också passa på att besöka Mariebergsparken som är föreningens hembygdspark med en mängd äldre byggnader. Här finns bland annat hembygdsgård, soldattorp, lanthandel och smedja.

Läs mer

www.hembygd.se/kinna/kinna-vandrarhem-


Image

Långasjö Sockens Hembygdsförening i Kalmar län

Vandrarhem i fantastiska genuina miljöer. Byggnaderna ägs av Hembygdsföreningen och arrenderas ut till företagare som i sin tur har franchiseavtal med Svenska Turist Föreningen. Vandrarhemmet är väl värt ett besök och en övernattning!

Läs mer

www.langasjovandrarhem.se/sv-SE


Image

Västergarn på Gotland

I Västergarn på fantastiska Gotland kan du bo på hembygdsgården, nära havet, med massor av vackra miljöer att upptäcka. I hembygdsgården finns en nyrenoverad lägenhet bestående av tre rum för upp till sex personer. Här har du nära till bad, natur, kultur och restauranger. Ta gärna med en cykel för att kunna njuta av allt det fina och goda som finns i närheten! Föreningen som driver boendet är Västergarns hembygdsförening.

Hitta hit: På region Gotlands hemsida hittar du busstidtabeller för resa Visby-Västergarn www.gotland.se/103279

Läs mer:

www.vastergarn.info/boende


Du hittar fler föreningar på www.hembygd.se/hitta.

ImageAktiviteter och besöksmål hittar du på www.hembygd.se/upplevelser

Sveriges hembygdsförbund

Skapad av: Olov Norin (2022-05-13 21:29:29) Kontakta föreningen
Ändrad av: Olov Norin (2024-05-24 08:28:47) Kontakta föreningen