Lagerlingen är en plats mellan Havdhem och Grötlingbo som under maj till oktober 1945 var ett interneringsläger för cirka 600 tyska krigsfångar. Under de sex månaderna byggdes en idrottsplats, idag Hansavallen, en amfiteater samt platser för andaktsstunder, av krigsfångarna. Lagerlingen har för många gotlänningar varit och är fortfarande, en plats för olika möten – fotbollsmatcher, andaktsstunder, musikarrangemang och andra träffar. 

Hösten 2021 fick Havdhems hembygdsförening en förfrågan om att förvalta och ta hand om det område på Lagerlingen där bland annat amfiteatern är belägen. Hembygdsföreningen svarade ja på förfrågan och är nu tillsammans IF Hansa Hoburg, som ansvarar för Hansavallen, ansvarig för förvaltning och skötsel av hela området.  

Det framkom när hembygdsföreningen besökte Lagerlingen att amfiteater behövde rustas upp bland annat behövde taket bytas ut då takbjälkar och brädorna var ruttna. Tack vare ett generöst bidrag från Sällskapet De Badande Wännerna – DBW blev det möjligt att införskaffa nya takbjälkar och faltak och den 11 juni byttes taket ut med frivilliga arbetsinsatser. Särskilt bör nämnas Eilert Båtelsson från Näs som med sin lyftkran tog bort det gamla taket och lyfte det nya på plats. Börje Nordling och Göran Pettersson ska också nämnas som murade och putsade gavlarna på teatern.

Nu återstår att måla scenbyggnaden. Den 19 augusti är det ”invigningsfest” med tal, musik och möjlighet att köpa mat eller ta med eget - alla är då välkomna.


Förening:

Havdhems Hembygdsförening

Skapad av: Maria Haack (2022-08-05 10:37:06) Kontakta föreningen
Ändrad av: Maria Haack (2022-08-05 10:37:06) Kontakta föreningen