Äger du en av Insjöns äldre stamfastigheter?

Om ja, då kommer du under våren få ett brev ifrån oss där vi "vädjar om hjälp"/efterlyser äldre dräktdelar. Hembygdsföreningens uppdrag handlar om bevarandearbete av både tradition och kulturarv, i vårat kulturarv ingår Åhldräkten!

Det vi efterlyser kan vara delar av en hel bit, det kan vara en mudd, en ärm eller något som du kanske tycker är skräp där uppe på uthusvinden. Det kan vara ett stycke hemvävt, stickat eller dräktband- du kanske har en otroligt viktig bit av vårat kulturarv hemma!

Förr var det vanligt att man förvarade sina dräktdelar hängandes uppe på vinden, i kistor eller i skrin, så känner du dig manad att leta så är dessa ställen vårat tips. 

Det vi i föreningen är intresserade av är endast att dokumentera dessa delar. Till hjälp för att lokalisera dessa äldre gårdar har vi tagit hjälp av Lantmäteriets arkiv för historiska kartor. Hittills har följande områden granskats: Nedre Heden, Övre Heden, Holen, Sätra och Tunsta. Flera områden finns kvar att granska. För er som är intresserade av historia så är detta ett tips, att granska dessa kartor, det är väldigt spännande! Vill du ha/ta del av brevet som går ut så går det bra att skriva till föreningen, antingen via sociala medier eller via föreningens mail: [email protected]

Förklarande text till bilden: Äldre akvarell, som idag ägs av Nordiska museet i Stockholm, akvarellen finns även med i föreningens senaste dräktbok. Akvarellen föreställer en kvinna ifrån Åls socken och hon avbildades av en konstnär cirka 1850-talet av konstnären  På bilden ser vi att kvinnan bär ett plagg som vi idag inte har något fysiskt exemplar av, nämligen en ”Grön tröja” eller en ”Grön Livtröja” med röda ärmar. Tittar man i Dräktboken som Ingrid Bergman skrivit, under avsnittet med bouppteckningar så ser vi flera ”gröntröjor” och Gröna livtröjor under de bouppteckningar
som tillhör kvinnor i Åhls socken mellan åren 1848-1887. Vi tror att den gröna tröjan har stickade ärmar.


Förening:

Åhls Hembygdsförening

Skapad av: Christel söderberg (2024-04-27 11:16:33) Kontakta föreningen
Ändrad av: Christel söderberg (2024-04-27 11:20:54) Kontakta föreningen

Kontakta oss

 Åhls minnesgård, Vattberget, Insjön. Åhlénpaviljongen, Hjultorget, Insjön. Postadress: Hjultorget 1 793 41 INSJÖN
 0247 41360 076-9496520 SWISH 123 379 11 67[email protected]